Lokale varme- og kølenetværk integreret med geotermi gør det muligt at lagre og udnytte energi, der ellers går til spilde. Den praktiske gennemførelse af sådanne projekter er imidlertid begrænset på grund af bekymringer over den geotermiske ressources varighed over lang tid samt usikkerhed om de økonomiske fordele ved løsningen.
Disse udfordringer kan løses ved hjælp af vellykket demonstration af konceptet. Varme- og kølesystemet på Norrlands universitetssjukhus (NUS) er et eksempel på vellykket demonstration af konceptet med flere års feltmålinger.
I et tidligere projekt brugte Umeå Universitet feltmålinger fra NUS til at udvikle en hybrid (analytisk-datadrevet) model af varme- og kølesystemet på NUS.
I dette projekt planlægger vi at bruge modelleringsværktøjerne og driftsdataene til at drive systemet mere bæredygtigt. Desuden er COOLlGEOHEAT II en platform for Umeå universitet til at lære af lignende erfaringer fra projektpartnerne.
Samarbejdsplatformen er en mulighed for at dele og forbedre de værktøjer, der er udviklet af projektpartnerne. Projektpartnernes fælles erfaringer vil bidrage til at forbedre forståelsen af 5. generations fjernvarme- og fjernkølingssystemer, der anvender geotermisk kilde, og identificere den bedste anvendelse af sådanne systemer.
Kontaktperson
Anjan Rao Puttige,
Umeå University
E-mail: anjan.puttige@umu.se