Af: Søren Erbs Poulsen, VIA university 

VIA University College sidder med i et konsortium af europæiske universiteter og kommercielle partnere, herunder den franske energigigant Energie, der netop har fået tilsagn om støtte til projektet SAPHEA ”Developing a single access point for the market uptake of geothermal energy use in multivalent heating and cooling networks across Europe”. SAPHEA skal arbejde på kommerciel forankring af geotermi i Europa herunder termonet/5GDHC med overfladenær geotermi som der arbejdes med i COOLGEOHEAT.

Dermed kan resultaterne og arbejdet fra COOLGEOHEAT bringes direkte i spil i SAPHEA, hvor der er et bredere europæisk fokus. Der er nemlig stor interesse for 5GDHC/termonet hos de europæiske partnere, der erkender at den traditionelle fjernvarme ikke kan nå alle forbrugerne i Europa. Der er simpelthen brug for nye tekniske løsninger for at sikre en høj fjernvarmedækning i Europa på lang sigt. Og derfor er det nødvendigt med kommercialisering af den kollektive energiforsyning med overfladenær geotermi, der bedre kan komme ud i yderområderne, uden at samfundsøkonomien ødelægges.

Søren Erbs Poulsen fra VIA UC udtaler:

”SAPHEA projektet kommer til at operere meget tæt på det europæiske marked for geotermi. Her er det væsentligt også at bringe den overfladenære geotermi i spil fordi den komplimenterer den dybe geotermi på en rigtig god måde. Kort sagt, så er den dybe geotermi meget velegnet til de store sammenhængende byområder i Europa imens den overfladenære geotermi er rigtig god i yderområderne, hvor befolkningstætheden er lavere. I SAPHEA kan vi bringe de flotte resultater fra COOLGEOHEAT ind og på den måde fortsat skubbe på for en udrulning af termonet/5GDHC i Europa herunder også i Interreg ÖKS’ geografiske område”.

 

SAPHEA projektets partnere

Partnerne i projektet